روش سیم کشی موتور یخچال

به اشتراک بذارید

روش سیم کشی موتور یخچال

روش سیم کشی موتور یخچال، در این مقاله قصد داریم شما را با نحوه سیم کشی کمپرسور، ابزارهای مورد نیاز و روش های صحیح اتصال کابل ها آشنا کنیم.

هرگونه مشکل یا خرابی در دستگاه خود مشاهده کردید، کافی است یک تماس با نمایندگی یخچال الکترواستیل در کرج بگیرید.

روش سیم کشی موتور یخچال کمپرسور

مقدمه

همان طور که می دانیم، موتور یا همان کمپرسور یکی از مهمترین اجزای یک یخچال به حساب می آید. وظیفه اصلی آن خنک نگه داشتن محیط دستگاه یا همان خنک سازی می باشد. حالا سیم کشی آن باید اصلی انجام شود، در ادامه به روش سیم کشی آن می پردازیم و مراحل مختلف آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

اجزای اصلی موتور یخچال ( کمپرسور) 

بهتر است قبل از شروع به مراحل سیم کشی با اجزای اصلی کمپرسور و ونقش آن ها در یخچال آشنا شویم، تا بتوانیم آن را بهتر درک کنیم:

اجزای اصلی موتور یخچال

نقش آن ها در دستگاه

کمپرسور

فشرده سازی گاز مبرد و انتقال آن به کندانسور است.

کندانسور

تبدیل کردن گاز داغ به مایع است.

اواپراتور

تولید هوای خنک و تبخیر کردن مایع مبرد

ترموستات

کنترل دمای یخچال و تنظیم کردن عملکرد کمپرسور

چه ابزارهایی برای سیم کشی لازم است؟

  • پیچ گوشتی
  • انبردست
  • کابل های برق مناسب
  • نوار عایق

چه عواملی در سیم کشی موتور یخچال موثر است (روش سیم کشی موتور یخچال)

عوامل متعددی بر سیم کشی موتور یخچال می تواند تاثیر بگذارد. در ابتدا آشنایی با ساختار کلی آن بسیار ضروری است. این ساختار شامل یک روتور متحرک و یک استاتور ثابت می باشد که در استاتور، دو سیم پیچ راه انداز و یک سیم پیچ اصلی نصب شده است.

سیم‌پیچ راه‌انداز جریان برق را دریافت کرده و به مدار وارد می‌شود. این عمل موجب فعال‌سازی سیم‌پیچ اصلی و حرکت استاتور می‌شود. پس از آن، سیم‌پیچ راه‌انداز توسط رله استارت موتور یخچال از مدار خارج شده و سیم‌پیچ اصلی با ایجاد میدان مغناطیسی لازم، باعث حرکت استاتور موتور می‌شود.

عوامل موثر بر نحوه سیم کشی موتور یخچال شامل نوع کمپرسور ( همان تک فاز یا سه فاز)، قدرت آن، رله استارت، خازن و جریان مصرفی در لحظه راه اندازی می باشد.

اجزای موتور یخچال در روش سیم کشی موتور یخچال

سیم‌کشی موتور یخچال تک فاز
موتورهای یخچال تک فاز، ساده‌ترین نوع کمپرسورهای یخچالی هستند و معمولاً در یخچال فریزرها به کار می‌روند؛ جایی که نیاز به نیروی بسیار زیاد برای استارت وجود ندارد.

به طور کلی، سیم‌کشی موتور یخچال شامل سه سیم با رنگ‌های متفاوت است. اولین سیم که به دوشاخه متصل می‌شود، شامل رنگ‌های زرد، سبز، قهوه‌ای و آبی است. دومین سیم، مربوط به ترموستات یخچال بوده و دارای رنگ‌های آبی، قهوه‌ای و مشکی است. سومین سیم که به استارتر متصل می‌شود، از دو رنگ آبی و قهوه‌ای تشکیل شده است.

سیمی که برای اتصال به پریز استفاده می‌شود، نخستین سیم قابل مشاهده از یخچال است. یک سر این سیم به دوشاخه وصل شده و سر دیگر آن به کمپرسور متصل می‌شود. داخل بدنه سفید رنگ این سیم، چندین رشته با رنگ‌های مختلف وجود دارد که هر کدام وظیفه خاصی را در ارتباط با کمپرسور ایفا می‌کنند.

سیم زرد و سبز برای اتصال به زمین (ارت) استفاده می‌شود. تمام سیم‌های آبی رنگ به نول (N) وصل شده و تمامی سیم‌های قهوه‌ای یا قرمز نیز به فاز (L) متصل می‌شوند. این سه نوع سیم بر روی سه پایه موتور نصب شده‌اند.

یکی از پایه‌ها مشترک بین سیم‌پیچ اصلی و راه‌انداز بوده و معمولاً با حرف C نشان داده می‌شود. پایه دیگر مربوط به سیم‌پیچ اصلی است که با حرف R مشخص شده و پایه سوم متعلق به سیم‌پیچ راه‌انداز بوده که با حرف S نشان داده می شود.

مراحل یا روش سیم کشی موتور یخچال به شرح زیر می باشد:

  1. قطع برق: همیشه برای انجام کارایی برقی مثل سیم کشی، قبل از کار از قطع بودن دستگاه اطمینان پیدا کنید تا از بروز خطرات الکتریکی مثل برق گرفتگی جلوگیری شود.
  2. دسترسی به موتور یا کمپرسور: برای اینکه کار سیم کشی را انجام دهیم، باید بتوانیم به راحتی به موتور دستگاه دسترسی پیدا کرد. برای این کار باید پنل پشتی یا زیرین یخچال را با یک پیچ گوشتی باز کنید.
  3. شناسایی اتصالات برقی: بعد از پیدا کردن موتور، باید اتصالاتی و اجزای دیگری را که بر روی آن قرار دارد را شناسایی کرد. معمولا سه ترمینال وجود دارد. اولی ترمینال راه اندازی ( Start) دومی ترمینال کار (Run) و سومی ترمینال مشترک (Common) می باشد.
  4. قطع کردن کابل های قدیمی: در این مرحله به کمک انبردست اتصالات یا کابل های قدیمی را با احتیاط قطع یا جدا کنید. به این نکته توجه داشته باشید که، اتصالات کابل ها به ترتیب انجام شود قبل از جدا کردن آن ها، بهتر است عکس بگیرید تا موقع وصل کردن مجدد دچار اشتباه نشوید.
  5. نصب کردن اتصالات جدید: حالا طبق عکسی که گرفتید، کابل های جدید را به ترمینال های مربوط وصل کنید.

* کابل قرمز: برای ترمینال راه اندازی وصل می شود

*کابل سیاه: یا آبی به ترمینال کار وصل می شود

*کابل سفید یا زرد: برای اتصال ترمینال مشترک می باشد.

نکته: همان طور که گفته شد ترتیب این سیم کشی ها بسیار مهم است و حتما از محکم بودن آن ها اطمینان حاصل کنید.

کابل های اتصال در روش سیم کشی موتور یخچال

  1. عایق بندی اتصالات: بعد از کامل شدن اتصالات کابل ها، باید تمامی نقاط اتصال توسط نوارعایق پوشانده شوند. این کار برای ایمنی بیشتر و جلوگیری از تماس با سایر قطعات می باشد.
  2. تست کردن سیستم: در مرحله آخر بعد از تمام شدن سیم کشی، پنل پشت یا زیرین را دوباره ببندید حالا دستگاه را روشن کنید. به وسیله مولتی مترمی توانید ولتاژ ورودی به کمپرسور و عملکرد صحیح آن را بررسی کنید.

نکات ایمنی که در هنگام سیم کشی موتور یخچال باید رعایت کنید:

با توجه به اینکه برق و هر آنچه که مربوط به آن می شود خیلی خطرناک می باشد، پس بهتر است قبل از شروع به کار برقی ( سیم کشی) نکات ایمنی را رعایت کنید.

  • استفاده کردن از تجهیزات ایمنی: همیشه قبل از کار کردن با برق سعی کنید دستکش های عایق و یا از دمپایی پلاستیکی استفاده کنید.
  • عدم آب خوردگی: جایی که قرار است کار برقی انجام دهید، باید کاملا خشک باشد تا خطر برق گرفتگی کمتر شود.
  • کمک گرفتن از یک تکنسین ماهر: اگر تجربه لازم را برای این کار ندارید، بهتر است از یک تکنسین ماهر در این زمینه مشورت بگیرید.

نتیجه گیری: با توجه به توضیحات گفته شده در این مقاله، به این نتیجه رسیدیم که سیم کشی موتور یخچال یک فرآیند بسیار حساس اما قابل انجام است. به شرط اینکه اصول کار و نکات ایمنی را رعایت کنید. بعد از انجام دادن مراحل دقیق آن، مراقبت و نگه داری درست باعث افزایش عمر مفید دستگاه خواهد شد. در صورت بروز هرگونه مشکل در عملکرد کمپرسور، الخصوص سیستم های الکتریکی، مشاوره و تماس با یک تکنسین حرفه ای توصیه می شود.

برای نکات کلیدی برای خراب نشدن یخچال در زمستان اینجا کلیک کنید.

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

به اشتراک بذارید

مقاله های مرتبط

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده + 6 =