علت خرابی خازن یخچال چیست؟
علت خرابی خازن یخچال چیست؟ از مهمترین علل ها می توانیم به نوسانات برقی، دمای بالا و ولتاژ اضافه، فرسودگی خازن و به رطوبت اشاره کنیم.
اگر دستگاه شما دچار خرابی شد، اصلا نگران نباشید تیم سرد کرج که در حوزه نمایندگی یخچال الکترواستیل در کرج، فعالیت گسترده ای دارد فقط کافی است یک تماس بگیرید تا در اولین فرصت نسبت به خرابی یخچال شما اقدامات لازم را انجام دهند.
مقدمه:
همان طور که می دانیم یخچال یکی از مهم ترین لوازم هر خانه است که در صورت خراب شدن آن، می تواند باعث نگرانی قابل توجهی شود. خازن که یکی از قطعات حیاتی است که در قسمت سیستم برقی دستگاه قرار گرفته و نقش اصلی آن، راه اندازی و همچنین عملکرد کمپرسور را بر عهده دارد. حالا اگر این قطعه کوچک اما مهم خراب شود، منجر به عدم خنک کاری دستگاه، افزایش مصرف انرژی و همچنین باعث آسیب های جدی به سایر اجزای یخچال می شود.
علت های خرابی خازن یخچال
چندین دلیل برای خرابی خازن وجود دارد که درک این موارد خیلی می تواند به شما در عیب یابی و رفع مشکل کمک کند. در این مقاله می خواهیم بدانیم که واقعا چه چیزهایی باعث از کار افتادن خازن می شود، و چه کارهایی می توانیم در مورد آن انجام دهیم:
- نوسانات برقی و ولتاژ اضافه: با توجه به اینکه خازن ها به تغییرات ناگهانی ولتاژ بسیار حساس هستند، زمانی که برق قطع و وصل می شود این نوسانات برقی باعث می شود که فشار اضافه بر روی خازن ایجاد شود و با ادامه پیدا کردن این فشار به مرور زمان به دی الکتریک آسیب وارد می شود و در نهایت باعث باد کردن خازن و ترکیدن آن خواهد شد.
راه حل: بهترین راه پیشگیری از این مشکل، استفاده کردن از محافظ برقی مخصوص یخچال می باشد. این محافظ ولتاژ ورودی به دستگاه را تنظیم و آن را از آسیب ایمن می کند.
- دما و گرمای بیش از حد: یکی دیگر از علت های خرابی خازن گرمای بالا می باشد. از آنجا که خازن ها در دمای بالا خیلی زود فرسوده می شود، حالا اگر دستگاه در محیطی گرم و با تهویه نا مناسب قرا بگیرد، مثلا یخچال را نزدیک وسایل های گرمایشی مثل اجاق گاز و نور مستقیم خورشید قرار دهید، این دمای زیاد باعث می شود عمر خازن کاهش و در نهایت این قطعه خراب خواهد شد.
راه حل: برای پیشگیری از این مشکل بهتر است یخچال را در محیط های خنک و دور از گرما قرار دهید. همچنین کویل های کندانسور که در قسمت پشت دستگاه قرار گرفته اند را تمیز کنید تا تهویه به خوبی صورت بگیرد.
- فرسودگی خازن و عمر مفید آن: هر وسیله ای عمر مفیدی دارد و بعد از مدت زمانی خراب و از کار می افتد. خازن هم مثل تمامی قطعات الکترونیکی عمری حدود 10 الی 15 سال دارد. حالا بعد از این مدت، مواد شیمیایی داخل خازن تجزیه و کارایی سابق خود را از دست می دهد. این علائم با روشن نشدن کمپرسور، صدای تقه موقع روشن شدن و خنک نکردن محیط داخلی دستگاه همراه است.
راه حل: سعی کنید قبل از خرابی خازن معمولا بعد از 10 سال کار کردن، آن قطعه توسط تکنسین بررسی شود.
- نفوذ آب داخل خازن: به طور کلی رطوبت و نفوذ کردن آب داخل قطعات الکترونیکی باعث سوختن آن قطعه می شود. حالا اگر رطوبت به هر نحوی وارد مدارهای برقی دستگاه بشه این نفوذ کردن آب باعث می شود که پایه های خازن اکسید و اتصال کوتاه شود.
راه حل: سعی کنید یخچال خود را در محیط های مرطوب مثل زیرزمین، تراس و یا کنار سینک ظرفشویی قرار ندهید و اگر در یخچال با نشتی آب مواجع شدید، حتما با یک تکنسین کار کمک بگیرید تا مشکل بر طرف شود.
- استفاده نادرست از دستگاه: از دیگر دلایل خرابی خازن اشتباهاتی است که بیشتر ما انجام می دهیم. مثلا باز و بسته کردن مداوم درب یخچال، پر کردن بیش از حد ظرفیت داخل دستگاه، قرار دادن مواد غذایی داغ داخل دستگاه و کثیف بودن کویل های کندانسور این استفاده کردن نادرست از دستگاه باعث می شود کمپرسور یخچال به طور مداوم کار کن و فشار زیادی را متحمل شود.
راه حل: برای پیشگیری از این مشکلات درب دستگاه را به مدت طولانی باز نگه ندارید، داخل کابین یخچال را به اندازه ظرفیت پر کنید و هر 6 ماه یک بار کویل های کندانسور را تمیز کنید.
علائم خرابی خازن یخچال کدامند؟
در بالا با علت های خرابی این قطعه حیاتی در یخچال آشنا شدیم. حالا دانستن علائم آن در بهبود و عملکرد یخچال خیلی می تواند به شما کمک کند. در زیر به چند مورد از علائم خرابی خازن می پردازیم:
- صدای غیر عادی مثل تقه یا وزوز از کمپرسور
- دمای بیش از حد گرما در یخچال
- عدم تولید سرما
- روشن نشدن دستگاه
- صدای نویز در قسمت ترانس دستگاه
- بوی سوختگی از قسمت مدار کمپرسور یا موتور دستگاه
- کاهش سرما در یخچال
- کاهش قدرت موتور دستگاه
نکته: اگر با هر کدام از این علائم در یخچال خود مواجع شدید، حتما با یک تکنسین ماهر در این زمینه تماس و هر چه زودتر نسبت به خرابی آن اقدام کنید.
چه کارهایی برای پیشگیری از خرابی خازن می توان انجام داد؟
همان طور که گفته شد، این قطعه کوچک بسیار نقش مهمی در سرمایشی یخچال و مصرف انرژی خواهد داشت. پس راه های پیشگیری از خرابی آن بسیار ضروری خواهد بود. در ادامه به چند مورد از کارهایی که برای پیشگیری از این قطعه می توان کرد، اشاره می کنیم:
- برای جلوگیری از نوسانات برقی از محافظ مخصوص یخچال استفاده کنید.
- حتما موقع سرویس دوره ای دستگاه خود، خازن هم مورد بررسی قرار بگیرد.
- از باز و بسته کردن مداوم درب یخچال خودداری کنید.
- از آنجا که خازن یک قطعه بسیار حساس است، هنگام جا به جایی مراقب باشید ضربه نخورد.
- اگر عمر مفید خازن به پایان رسیده، حتما توسط تکنسین تعمیر یا تعویض شود.
- چون خازن نسبت به گرما بسیار حساس است، پس از قرار دادن دستگاه در نزدیکی وسایل گرمایشی خودداری کنید.
- از قرار دادن یخچال در محیط های مرطوب خودداری شود.
- از پر کردن یخچال بپرهیزید، چون هر چه کمپرسور بیشتر کار کند خازن فشار بیشتری متحمل می شود.
نتیجه گیری: با توجه به مطالب بالا، اگر خرابی خازن را به موقع تشخیص بدهید، هم در هزینه صرفه جویی کرده اید، هم عمر قطعه افزایش داده اید و هم در مصرف انرژی صرفه جویی کرده اید. حالا اگر خازن خراب شد برای جلوگیری از آسیب های جدی تر، دستگاه توسط یک تعمیر کار حرفه ای بررسی شود.
عکس شاخص این مقاله از سایت دیجی کالا می باشد
برای علت پوسیدگی درب یخچال و تعمیر آن اینجا کلیک کنید.